صاحبامتیاز: پوهنتون/ دانشگاه غالب
مدیرمسؤول: دکتر محمدطاهر تنزهای
سردبیر: دکتر عبدالملک وحیدی
اخلاق جمع خُلق است؛ نیرو و سرشت باطنیاست، که با دید بصیرت غیرظاهر دیده میشود. صفت راسخی است که انسان هرعمل متناسب را با آن بیدرنگ، بدون تفکر انجام میدهد؛ چون شجاعت در وقت خطر، گذشت در هنگام قهر و غضب، ایثار در هنگام تنگدستی و مُستمندی. در اصطلاح، اخلاق عبارت است از «اصول و ارزشهایی که رفتار انسان را تنظیم میکند».
اخلاق دو محور دارد: یکی شامل تمام فضایل است و دومی شامل تمام رذایل. فضایل، پیام نیک و رذایل بار منفی دارد. هرگاه اخلاق مطلق ذکر شود، هدف آن تصور و تلقی مثبت است؛ مانندِ اخلاق روزنامهنگاری، اخلاقِ علمی، اخلاق طبابت و...؛
بدون تردید، مفهوم واژۀ اخلاق روشن و مطلوب است، نیازی به آموختن زیاد ندارد؛ اما چون سرنوشت اخلاق به هنر، دانش، کسبوکار و رفتار اجتماعی انسان میپیوندد، جزئیات بیشتری باخود حمل میکند که ناگزیر از تجزیهوتحلیل است، تا آموختن و وقوف بر جزئیات آن دستیاب گردد. حتا باوجود آموختن جزئیات اخلاق، گاهی چنان دقت ایجاب میکند، که رعایت آن در نقاط مناسب و محورهای اساسی زندهگی دشوار مینماید؛ بنابراین، اخلاق را با هرکدام از محورهای مناسب آن باید تعریف کرد. یکی از محورهای اساسی گفتمان اخلاق، میدانهای علمی، پژوهشی و نویسندهگی است، که پاسداشت آن سخت بایستنی است.
هستههای انتقال پیامهای علمی، فرهنگی و معلوماتی، مانند کتابها، رسالهها، سالنامهها، فصلنامهها، ماهنامهها، هفتهنامهها، روزنامهها و ... از بهر توفیق در کسب اعتماد مخاطبان؛ لازم دارند دارای اصولی باشند، که متکای اخلاقی را با خود ارمغان کنند. اصولی که همۀ دستاندرکاران را مانندِ مدیر، سردبیر، نویسندهگان و هیئت علمی و داوران را به رعایت آن وادارد.
این دستورِ اخلاقی باتوجه به لایحۀ نشراتی ۱۳۹۸ وزارت تحصیلات عالی امارت اسلامی افغانستان و در همآهنگی با اصول دانشگاه غالب تدوین گردیده است؛ بناءً در این پالیسی معیارهای اخلاقی، برای نویسندهگان و دستاندرکاران فصلنامۀ علمی- پژوهشی غالب در نظر گرفته شده است.
هیئت تحریر وظایفی دارد، که در چوکات پندارهای اخلاقی بر اساس زیر تمثیل میگردد:
الف) اجتناب از درج اثر علمی/ دستآوردهای دیگران به نام نویسندۀ مشارالیه (... سرقت علمی)؛
ب) پرهیز از تکرار چاپ نوشتۀ یک نویسنده در چند نشریۀ علمی/ نوشتاری؛
ج) اجتناب از درج نام نویسندهگانی که در مقاله کار یا سهمی نداشته اند؛
د) دوری از کُپیبرداری یا نقل قول از نوشتۀ دیگران، بد ون پاسداشت اصول شناختهشدۀ علمی- پژوهشی؛
الفــ. یکی از نویسندهگان در همان نهادی باشد، که داور یا سردبیر در آن باشد؛
بــ. نویسندۀ مسؤول یا یکی از نویسندهگان شریک، عضویت بخش تحقیقات/ رسایل علمی را داشته باشد؛
پـ. شریکبودن نویسنده یا یکی از شریکان مقاله، سردبیر یا داور، در عین وقت، همکار مجموعه از نویسندهگان همکار در نوشته/ تحقیق دیگری باشد؛
یادداشت: نوشتههای ارسالییی که ارزشهای نام برده را نداشته باشند، چاپ و نشر نمیگردند.
هیئت تحریر بیوقفه در جهت مشاهدهٔ تخلفات انتشاراتی مانند انتشار اضافی (تکراری)، سرقت ادبی، دادههای جعلی یا ساختگی، تغییرات در تألیف، تضاد منافع فاشنشده، مشکلات اخلاقی با دستنوشتهٔ ارسالشده، داوری که ایدهٔ نویسنده را تصاحب کرده است، تلاش خواهد کرد. دادهها، شکایات علیه ویراستاران، و غیره. هنگامی که مجله با موارد مشکوک تحقیق و تخلف در انتشار مواجه میشود، روند حلوفصل توسط دستورالعملهای ارائهشده توسط "کمیتهٔ اخلاق در انتشار (COPE)" دنبال می شود. دستورالعمل های کامل در ویبسایت COPE قابل مشاهده است: http://www.publicationethics.org.
تمام مقالات در این مجله با مجوز بینالمللی Creative Commons Attribution 4.0 International License. منتشر میشود.
فصلنامۀ علمی - پژوهشی غالب، اصول کمیتۀ اخلاق (COPE) در انتشار را پذیرفته است.