Sociological criticism of Badban's poetry book
(Poet: Suleiman Laeeq)
DOI:
https://doi.org/10.58342/ghalibqj.V39.I4.10Keywords:
Suleiman Laeeq, Sociological criticism, Badban's poetry book, proletariat, bourgeoisie, mixed literature, social classesAbstract
سلیمان لایق، یکی از شاعران معاصر افغانستان است، که تاکنون، چند دفتر شعری از او به چاپ رسیده و یکی از این دفترها، بادبان نام دارد. شاعر در بادبان، با توصیف ویژهگیهای رفتاری طبقههای گوناگون مردم، تلاش کرده تا بتواند روابط درونساختاریِ اقتصادی و فرهنگی طیفهای گوناگون را نمایش دهد. این درونمایههای شعری در بادبان، میتواند بستر خوبی را برای خوانش نقد جامعهشناسیک، فراهم بیاورند؛ ازهمینروی، پژوهش حاضر تلاش کرده تا باتوجه به مؤلفههای نقدجامعهشناسیک به خوانش شعرهای سلیمان لایق بپردازد. یافتن مؤلفههای نقدجامعهشناسیک در شعر سلیمان لایق، یافتن زاویۀ دید لایق نسبت به التزام ادبی، شناخت نقش و کارکرد طبقات گوناگون اجتماعی در شعرهای سلیمان لایق و تبیین پیوند فکری شاعر با مردم، هدفهای این پژوهش بودند. نیز، تلاش شده که برای پرسشهای پیشِ رو، پاسخ فراهم شود: روابط طبقاتی در شعر سلیمان لایق، چهگونه بازتاب یافتهاند؟ شگردهای هنری و آرایههای ادبی، چهگونه و با چه سازوکاری لایق را یاری کردهاند که تصویرهای ذهنی خویش را از اجتماع طبقاتی ارائه کند؟ التزام ادبی، در کارگاه اندیشهیی لایق، چه مفهومی دارد؟ محدودۀ پژوهشیِ این تحقیق، دفتر شعریِ بادبان است که با روش انتقادی، از دادههای نقدجامعهشناسیک در آن استفاده شده است. نتیجههای پژوهش نشاندهندۀ آن است که دفتر شعری بادبان، نمونهیی از ادبیات ملتزم است؛ زیرا شاعر در آن به توصیف طبقههای اجتماعی پرداخته است. او کارکرد روابط اجتماعی و اقتصادی را در آن تبیین کرده و رفتارشناسی طبقاتی را مدنظر قرار داده است. این بنیادهای محتوایی، سبب شده که شاعر در گسترۀ صُور خیال و شگردهای هنری و زبانی، کمتر نوآوری داشته باشد.
References
احمدی، بابک. (1382). حقیقت و زیبایی، درسیهای فلسفۀ هنر. چ 6. تهران: نشر مرکز.
ایگلتون، تری. (1383). مارکسیسم و نقد ادبی. برگردان بهفارسی از اکبر معصومبیگی. تهران: دیگر.
بالیبار، اِتین. (1393). فلسفۀ مارکس. برگردان به پارسی از کیوان مهتدی. تهران: نشر دیبابه.
برتنس، هانس. (1397). مبانی نظریۀ ادبی. برگردان به فارسی از محمدرضا ابوالقاسمی. چ 5. تهران: نشر ماهی.
جمادی، سیاوش. (1395). زمینه و زمانۀ پدیدارشناسی، جستاری در زندهگی و اندیشههای هوسرل و هایدگر. چ 5. تهران: ققنوس.
رهیاب، محمدناصر. (1400). نقد ادبی. ج 1. هرات. نشرات دانشگاه هرات.
شمیسا، سیروس. (1393). نقد ادبی. چ 2. تهران: نشر میترا.
کِلنِر، دَگلَس. (1385). «نقد نقدجامعهشناسیک»، در دانشنامۀ نظریههای ادبی معاصر. برگههای 408 تا 415. به کوشش ایرناریما مکاریک. برگردان به پارسی از مهران مهاجر و محمد نبوی. چ 2. تهران: نشر آگه.
کنوبلاخ، هوبرت. (1391). مبانی جامعهشناسی معرفت. چ 2. تهران: نشر نی.
کولاکوفسکی، لشک. (1385). جریانهای اصلی در مارکسیسم، برآمدن، گسترش و فروپاشی. برگردان به فارسی از عباس میلانی. چ 2. تهران: انتشارات آگاه.
واربرتون، نایجل. (1391). آثار کلاسیک فلسفه. برگردان به¬فارسی از مسعود علیا. چ 5. تهران: ققنوس.
گرین، آلفرد، مورگان، لی، لیبر، ارل، ویلینگهم، جان. (1391). مبانی نقد ادبی. برگردان به پارسی از فرزانه طاهری. چ 5. تهران: نیلوفر.
لایق، سلیمان. (1393). بادبان، دفترِ شعر دری. چ 3. به اهتمام عبدالاحمد جاوید. کابل: امیری.
مددپور، محمد. (1390). آشنایی با آرای متفکران دربارۀ هنر، آرای متفکران جدید مدرن و پستمدرن. ج پنجم. چ 3. تهران: سورۀ مهر.
ولک، رنه. (1385). تاریخ نقد جدید. ج 6. برگردان به پارسی از سعید اربابشیرانی. تهران: نیلوفر.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Ghalib Research and Scientific Quarterly Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.